Näringsportalen

Den ursprungliga anledningen till att produktkategorin pre workout letade sig in på marknaden var för att kroppsbyggare och andra tränande personer sökte efter ett sätt att få mer energi i gymmet. Det började med att man drack kaffe före träningspasset, men ledde snart till att energigivande kosttillskott gjordes tillgängliga.

Som tur är driver vetenskapen ständigt utvecklingen av träningsprodukter framåt, och därför är dagens pre workout-produkter både säkrare och hjälper dig att bygga muskelmassa på ett mer effektivt sätt än de tidigare produkterna. Här tittar vi närmare på två av de verksamma ingredienser som du kan hitta i många kosttillskott som tas före träningspasset.

Koffein
För att hitta en pre workout som inte innehåller koffein behöver du leta bland de produkter som helt saknar stimulerande medel. Koffein är en riktig klassiker när det kommer till ämnen som kan öka din energinivå under träningspasset. Många kosttillskott använder sig därför av koffein tillsammans med andra ingredienser för att ge dig en mer kraftfull och varaktig energiboost när du behöver den som mest.

Synefrin
Synefrin är ett annat stimulerande medel som ofta är en av ingredienserna i pre workout-produkter. Detta ämne ger en liknande energihöjande effekt som koffein, men utan den skakighet som många kan uppleva när de tar koffein. Synefrin kan liksom koffein dessutom öka fettförbränningen under träningspasset.

Andra ingredienser i din pre workout

Din pre workout innehåller även andra ingredienser som kan bidra till att öka din energinivå. Nästan alla tillverkare av kosttillskott har sin egen hemliga formel som de använder sig av. Vissa PWO-produkter innehåller större mängder stimulerande medel, vilket inte minst är viktigt att känna till om du har en hög känslighet för till exempel koffein. Du bör noga överväga din egen känslighet för stimulerande medel och bedöma huruvida respektive produkt är rätt pre workout för just dig.

Du bör inte under några omständigheter ta flera doser av en PWO som du inte är bekant med. Om du känner att du behöver en större dos av din pre workout bör du överväga att byta produkt eller ta ett uppehåll på en månad för att balansera dina binjurar.